LA TURINADA I EL BALL DE L’HORA.
UNA MICA D’HISTÒRIA.
CAPITOL I - ABANS DE NÈIXER
ANY 1989-90
La penya AOAPIX portàvem un parell de Festes del Tura fent gresca al carrer. No organitzàvem cap acte públic, tots els actes eren per als/les socis. Tot i això, quan fèiem el Via-crucis amb tambors i gralles la gent del carrer ens seguia i s’enganxava a la festa. Dins l’AOAPIX va començar a haver-hi gent que es plantejava organitzar alguna cosa per a les penyes en general, les festes eren avorrides i calia buscar coses noves, al carrer, gratuïtes i de participació. Es buscava recuperar actes o activitats que havien estat importants per a la ciutat però que havien desaparegut. Un sector va parlar amb gent que havia organitzat estirades de corda. Un altre sector buscava a l’arxiu i van trobar un document que parlava del “Ball de Turins”. Finalment vàrem descobrir que aquest document no era fiable i no vàrem trobar cap més referència del ball deTurins. No ens vàrem desanimar, si no hi havia res ens ho inventaríem.
La penya ens vam posar les piles i vam decidir organitzar i preparar per a l’any següent “La nit de les Penyes”. La Turinada neix de l’excusa del Ball de Turins, recuperar un via-crucis popular, el nom ens va suggerir que anés del Turín al Tura on acabaria amb un ball d’una hora de durada, ni un minut més ni menys, amb els temes més famosos, coneguts i algun tema conyero per desmitificar (el 1r ball de l’hora vàrem posar la música de presentació de la sèrie Dallas). Havia de ser concentrat, molta marxa, la idea era concentrar la marxa, molta intensitat per diferenciar-ho d’un ball o actuació normal. Per acabar hi hauria dues cançons de taberna molt lligades a les típiques rondes pels bars i tasques més populars d’Olot i que havíem après a Can Xalegre , cantades amb l’espelma a la mà i sense acompanyament musical. La inspiració de la Turinada també va venir recolzada per gent de la penya que anava a Pamplona cada any, la Turinada recorda la sortida de xarangues de l’Ajuntament durant la nit, que arrossega la gent pels carrers.
CAPITOL II – NEIX LA NIT DE LES PENYES
ANY 1991
La penya AOAPIX decideix organitzar “La nit de les Penyes” .El programa conté 4 actes:
-L’estirada de Corda
-Sopar Popular (al firal)
-Turinada
-Ball de l’hora.
La Turinada començava al Turin on es convidava a la gent a un petit vaset de còctel fet de cava i altres begudes. Acompanyats per la xaranga, seguia una ruta pels bars col·laboradors on hi posàvem una taula amb porrons que els bars omplien del que volien i convidaven a la gent. La ruta s’acabava al Tura on començava el Ball de l’Hora. L’equip de so funcionava gràcies a un grup electrogen, d’aquí el nom que s’ha mantingut fins als nostres dies “Grup Electrogen Band” i els speakers es situaven sobre el carro aquell de les arribades de la volta ciclista.
No érem més de 500 persones però quan acabava el ball de l’hora el carro havia reculat com a mínim dos metres per l’empenta de la gent.
ANY 1992
Es continua dient “La nit de les Penyes” i es fa un cartell i un programa de mà per fer-ho saber a tothom però aquest any els actes també apareixen al programa de festes oficial com a actes independents. La resta no presenta canvis. A partir d’aquest moment els actes de la penya han tingut un programa propi però també han sortit com a actes independents al programa oficial.
ANY 1993
Deixa de dir-se “La nit de les Penyes”. Tot i això, continua la mateixa filosofia els mateixos actes i tots el mateix dia. Cada vegada hi ha més gent.
ANY 1994
Aquest any neix el gegant del Porc i el Xai i el portem a la Turinada per fer a mig recorregut el ball. Va ser impossible, ja hi havia molta gent i portar un gegant de 80 Kg. era massa feixuc. El vàrem deixar a mig camí, just quan passàvem pel carrer de St. Ferriol.
CAPITOL III – DOS RECORREGUTS, DUES FEIXES
ANY 1995
ANY 1996
Tot continua igual. Una curiositat és que quan la Turinada passava pel costat de l’Hospital, la xaranga deixava de tocar i la gent passava en silenci (això cada any)
ANY 1997
Tot continua igual. Aquest any durant la Batalla de Bandes a la plaça de l’Àngel un paio vestit d’escocès s’enfila a l’estàtua i fa caure l’àngel. No hi ha ferits ni ell es fa mal. L’Àngel sí, queda fet miques. L’ajuntament fa pagar l’estàtua a l’escocès. Aquest mateix any un reporter fotogràfic ens va seguir durant totes les festes. Mai hem vist les fotos, només una que va aparèixer com a guanyadora d’un concurs internacional de prestigi, era del ball de l’Hora.
ANY 1998
Tot continua igual. Es van afegint detalls però la base és la mateixa.
ANY 1999
Tot continua igual. Es van afegint detalls però la base és la mateixa.
ANY 2000
Tot continua igual. Es van afegint detalls però la base és la mateixa. Repartim preservatius durant la Turinada amb la imatge de la Gegantessa amb els pits enlaire. Durant la Turinada una allau de gent enfonsa una persiana d’un garatge, per sort no hi ha ferits.
CAPITOL IV – PREOCUPATS PER LA SEGURETAT
ANY 2001
La Turinada i el Ball de l’Hora són multitudinaris. Hi ha molta gent i comença a preocupar-nos els temes de seguretat. Es decideix no repartir més còctel perquè hi ha molta gent menor d’edat que ve a buscar-ne.
ANY 2002
CAPITOL V – CANVI DE LLOC, CANVI DE CARA!
ANY 2003
A la plaça del mig es munta un sistema de reg i efectes pirotècnics.
Hi ha tanta gent que ens adonem que no hi ha prou música.
Pel que vàrem calcular diríem que hi havia més de 2000 persones.
ANY 2004
Es decideix reforçar el recorregut amb dues carrosses amb música perquè no hi ha pressupost per posar més grups musicals en directe. S’intenta variar l’estil de música (una carrossa samba i l’altra dixie) però no funciona, a la gent no li agrada. Les carrosses no van bé. Per primera vegada es lloga també el grup de percussió del Pim, Pam, Pum .
ANY 2005
ANY 2006
Es repeteix la formula de les carrosses. Es lloga el grup Unicorni que porta un espectacle mariner amb xanquers, un tauró gegant, un vaixell i altres efectes. (gràcies a la col·laboració del grup Unicornis a preu d’amic).
Per unes obres al carreró del Tura hem de traslladar el ball de l’Hora al carrer Alt del Tura. El canvi es positiu i millora l’acte.
La participació a la Turinada continua creixent en número de persones.
ANY 2007
Es decideix no posar més carrosses perquè dificulten i tallen la marxa de la Turinada a banda que desllueix la música en directe. Per això es lloguen Els Allways Drinking Marching Band , Bloc Quilombo , Sambalé, Pim Pam Pum músics, Marrinxos Band, Damm-er i La Simforosa.
Segons els nostres càlculs la Turinada ja reuneix unes 4000 persones.
CAPITOL VI – LA FI D’UN FESTEIG DE 17 ANYS
ANY 2008
Pel gener la Penya AOAPIX decideix en assemblea que no farà més la Turinada i el Ball de l’hora i que s’oferirà a la Comissió de Festes de l’Ajuntament d’Olot per assessorar i col·laborar a la gent que ho vulgui tirar endavant.
_________________________________________
Per acabar voldríem dir que els veïns sempre han col·laborat sobretot al Ball de l’Hora però també a la Turinada. Que mai ningú s’hagués imaginat trobar reunits a Olot tants joves cridant “visca la Verge del Tura ”.
Durant aquests 17 anys de festes del Tura mai hem hagut d’anul·lar la Turinada ni el Ball de l’Hora, ni per pluja ni per res. (serà la Verge?) També afegir que la nit de la Turinada i el Ball de l’Hora sol ser la nit de festes amb menys actuacions de la Creu Roja.
Hi ha molts moments tensos, moments tristos i moments genials. Ja us podeu imaginar la quantitat d’anècdotes que tenim i que si voleu us les explicarem fent la cervesa. |
SORT I VENTURA!