Tants anys fent programes de festes, i no ha estat fins al 2005 que hem aprofundit en la història de la nostra molt estimada ciutat. I per qu? doncs perquè regalem una reproducció de la bandera d'Olot.
I com que una bona manera per a conèixer la història, és explicar-la fora del context formal d'una aula (així ho afirmen els mestres i professors de la nostra penya) l'hem posada en aquest programa, que tot sigui dit, ni d'aula ni de formal en té res. Ep! la història és molt llarga i només ens hi ha cabut un breu resum de l'origen de la bandera d'Olot. Això sí, hem procurat que hi hagi espai tant per a l'origen de la bandera que surt als llibres, com per a l'origen popular (el nostre vaja), com per als escuts que ha tingut Olot.
Origen de la bandera d'Olot
La bandera d'Olot té l'origen en l'emblema de la ciutat -no és un escut municipal pròpiament dit perquè no s'ajusta a les normes de l'heràldica- nascut de la necessitat d'identificar amb un senyal propi la documentació de les autoritats del municipi. Inicialment, el Consell de la universitat de la vila i el terme d'Olot, antecedent de l'actual Ajuntament d'Olot, utilitzava per identificar-se una combinació de dos elements senyorials. L'emblema medieval presentava els quatre pals de la casa reial d'Aragó, coneguts popularment com les quatre barres, i un bàcul o bastó abacial. Els pals recordaven la pertinença del lloc a l'antic comptat de Besalú i el bàcul representava la jurisdicció de l'abat de Santa Maria de Ripoll, senyor feudal d'Olot. Posteriorment, el Consell va adoptar un nou senyal per fer patent l'autonomia creixent dle municipi respecte de l'autoritat de l'abat, molt impopular entre els olotins. Per al nou escut, documentat des de començaments del segle XVI, es va optar per un senyal parlant, és a dir, una figura que fonèticament recordava el nom de la població (una ala o "alot" per fer referència a "Olot"), al costat de les quatre barres. Per damunt de les barres i l'ala, l'escut solia dur com a timbre una corona reial per simbolitzar que la monarquia tenia sota la seva proteccio els olotins.
Origen popular de la bandera d'Olot
L’origen de la bandera d’Olot ha tingut moltes interpretacions però la més popular i reconeguda és la del prestigiós historiador Sr. Sila Globus de Batet. Segons aquest famós erudit les quatre barres fan referència a les barres tradicionalment més conegudes i reconegudes d’Olot: la del Ferrer del Mas, la de la Bouera, Ca la Basca i Can Xalegre. El groc de fons, tot i que durant molt de temps el mateix Sr. Globus defensava una versió més escatològica finalment es va decantar per la idea que representa el color de la mostera de raïm blanc. L’ala a la banda dreta de la senyera és una representació simbòlica de la famosa frase: “Ara vinc volant”, és a dir, volant de barra en barra, una tradició més que coneguda a la ciutat i mal-anomenada “Vi-Crucis”. I el blau-cel de fons representa el cel de matinada fent una clara referència a la frase també molt garrotxina: “Collons! Ja s’ha fet clar”.
Escuts