Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Foto: Martí AlbesaDates que es celebra.

Es celebra durant les festes del Tura, per tant al voltant del dia 8 de setembre, i sempre depenent dels dies de la setmana que s’escau la festa.

Lloc

Passeig de la Muralla, en ple centre de la ciutat.

Per què ho fem? D’on va sortir la idea?

La nostra penya sempre ha tingut la dèria de recuperar l’antiga tradició de treure la taula i les cadires al carrer per la festa major i sopar o dinar en família o colla. No vam parar fins aconseguir-ho. Ens va semblar que d’aquesta manera aconseguiríem que, com a mínim, unes quantes colles s’hi apuntessin. De fet, la nostra penya també fem la nostra paella (fora de concurs) i som el grup més nombrós (140 persones).

El concurs és una excusa per tal de crear un ambient de festa de major de poble, de revetlla, de gresca popular. Mai hem tingut com a objectiu prioritari descobrir qui fa l’arròs més bo. Tot i que el jurat és seriós i entès en el tema el nostre objectiu principal és que la gent s’ho passi bé. Tot i això som conscients que el concurs és un bon al·licient perquè la gent s’apunti.

Història

L’any 2008 ho vam intentar per primera vegada. La gent ens deia que ens havíem tornat bojos, que no hi hauria ningú, però com sempre vam decidir tirar endavant i provar-ho. La formula era senzilla, sopar plegats paella, que cadascú s’ho portés tot (excepte la taula i les cadires) i al final posar un grup de música per amenitzar el final del sopar (normalment grups locals). Va ser un èxit. S’hi varen apuntar 31 colles, prop de 800 persones. Des d’aquella data ho hem proposat interrompudament fins a dia d’avui. Hores d’ara som més de 1200 persones sopant al carrer i hem de tancar inscripcions (que són gratuïtes) perquè l’espai és limitat i la brigada municipal ja no disposa de més taules i cadires. En només 7 anys s’ha convertit en un dels actes amb més participació de la festa.

Vam buscar les bases a concursos que es feien arreu de la Península Ibèrica i les vam adaptar a la nostra manera de fer i d’entendre la festa.

Els anys 2010 i 2013 vam haver d’anul·lar el Concurs de Paelles per culpa de la previsió de pluja. Al final no va ploure i encara hi ha colles que ens ho retreuen, però no ens la podíem jugar.

Com ens ha passat amb d’altres actes, ja es fan concursos de paelles a d’altres indrets de la Garrotxa i comarques Gironines. Estem contents d’haver creat escola.

 

Per cert, si us hi voleu apuntar ja cal que estigueu al cas de quan s’obren les inscripcions. Normalment s’obren a les 00h de la nit de la data assenyalada i a les 00:10 ja està tot ple.

 

Funcionament (Bases del Concurs)

MOSTRA DE LES BASES PER AL CONCURS DE PAELLES.

Es celebrarà el ............................. al Passeig de la Muralla a partir de les 8h del capvespre.

-Pot concursar-hi tothom. Les paelles poden ser individuals o col·lectives.

-Podeu fer la inscripció, gratuïtament, al web http://www.aoapix.cat on trobareu la fitxa d’inscripció a partir del dia ........ La data límit és el dia .......... (Places limitades per l’aforament)

-A partir de les 8h del vespre es podrà anar a la taula de l’organització per conèixer el lloc assignat per començar a cuinar i preparar el parament. L’espai estarà tancat al trànsit però es pot utilitzar la Plaça Palau com a zona de càrrega i descàrrega.

-La paella serà per a un mínim de dues persones i els concursants se l’hauran de menjar al passeig de la Muralla.

-Cal portar tots els ingredients i les eines (fogons, gas,  paella, ...) així com el parament de la taula (coberts, plats, gots, tovallons, ....). No es podrà cuinar amb llenya. L’organització us proporcionarà taules i cadires.

-L’organització us demana que porteu cartrons per posar sota la cuina, per evitar que el terra quedi tacat d’oli.

-Per fer l’arròs, a banda de la paella, es poden fer servir altres recipients (cassoles, ...)

-Cal que tingueu en compte, si és el cas, de portar el pa, la beguda, l’amanida i les postres.. L’organització us donarà les bosses d’escombraries i el plat per presentar la vostra paella.

-Es podrà portar el sofregit i els ingredients preparats però, en tot cas, l’arròs ha d’estar cru en el moment de començar el concurs.

-Durant la cocció de l’arròs el jurat controlarà que tothom segueixi les bases.

-Els concursants hauran de presentar un plat a la taula del jurat a partir d’un quart de 10. Un cop presentat ja podran començar a sopar. A partir d’aquesta hora i fins les 10h el jurat encarregat de valorar el parament visitarà les taules de cada colla. Cal que les colles concursants calculin bé el temps. En tot cas a les 10h del vespre es tancaran totes les valoracions.

-Està totalment prohibit intoxicar el jurat.

-El jurat estarà format per dos grups. El primer format per persones relacionades amb la gastronomia de la comarca de la Garrotxa i el segon per persones relacionades amb el món del disseny i les arts.

-Hi haurà un premi per a les tres millors paelles, un per a la millor presentació del conjunt de paella i parament (espai menjador) i un per al cuiner/a més ben guarnit/da.

-El jurat valorarà per al premi a la millor paella la utilització d’ingredients locals i per a la millor presentació-parament la utilització de material reutilitzable (vidre, ceràmica, tovalles de roba, per evitar l’ús del plàstic o de paper).

-L’entrega de premis es farà ben sopat i abans del ball de festa major amb el grup ..................... que es celebrarà al mateix passeig de la Muralla. També es farà el sorteig d’un xai o similar (típiques tires a un euro que es venen durant el sopar). Durant el sopar la xaranga ..................... amenitzarà l’acte.

Els premis són:

1r PREMI PAELLA: 1 PORC, i una cassola Castey

2n PREMI PAELLA: 1 XAI, i una planxa  Castey

3r PREMI PAELLA: Pollastre, ànec, conill, ou i una crepera Castey

MILLOR PRESENTACIÓ: 3 Kg. de gambes,  3 kg  d’escamarlans i una caixa de vi blanc de l’Empordà.

PREMI ESPECIAL:Al cuiner/a més ben guarnit/da (divertit, original) Un estri de cuina gegant o alguna curiositat similar.


La participació en aquest concurs suposa l’acceptació d’aquestes bases i la conformitat de les decisions del jurat. En cas de pluja l’activitat quedarà anul·lada.