Dates que es celebra.
Es celebra durant les festes del Tura, per tant, al voltant del dia 8 de setembre, i sempre depenent dels dies de la setmana que s’escau la festa. Normalment comença a les 6h de la tarda i dura aproximadament una hora i mitja.
Lloc.
Davant de St. Esteve, en ple centre de la ciutat.
Per què ho fem? D’on va sortir la idea?
Malgrat el nom ens podria fer pensar que es tracta d’una activitat esportiva totalment reglada el Campionat del món de llançament de pinyol d’oliva és una activitat recreativa i totalment lúdica. És una activitat popular que es desenvolupa dins els actes de les Festes del Tura d’Olot i on participen nens, joves i adults. Té una participació alta i una assistència de públic considerable que gaudeix d’una estona divertida i distesa.
L’objectiu bàsic de l’activitat és llançar escopint, el més lluny possible, un pinyol d’oliva.
L’origen d’aquesta activitat va sorgir d’un vermut particular de la penya durant el nostre aplec el dia 31 de maig de l’any 1992, a Sant Privat, a l’Hivernacle de la casa de Colònies de St. Domènech Sàvio, quan alguns socis vam començar a fer juguesques per saber qui podia arribar més lluny escopint el pinyol d’una oliva. Es va convertir en una activitat habitual als vermuts de la colla durant molts anys. Ens ho passàvem tan bé que varen pensar que podria ser una activitat prou engrescadora per fer-la públicament durant les festes.
Història.
La primera vegada que es va organitzar aquest acte públicament va ser durant les festes del Tura d’Olot de l’any 1997. El rècord d’aquell any el va fer en Jordi Casanova amb 10m76cm. Des de llavors s’ha fet de manera interrompuda cada any, llevat de les edicions que s'ha anul·lat per pluja.
L'any 1999 Miquel Masdevall fa el récord de 11m75cm que durarà fins al 2013 quan Gonzalo Gamboa va fer una marca de 12m17cm. L'any 2014 Àngel García el va batre amb una marca de 13m10cm. Ara el récord el té Jordi Arrey amb una marca extraordinària de 13m86cm que el va aconseguir en el decurs de l'edició del campionat de l'any 2018.
En un principi es va celebrar al Passeig d’en Blay (el Firal) però l’any 2007 es va traslladar a la Plaça Rector Ferrer, on actualment s’hi desenvolupa.
Al llarg de la història ha sofert diferents canvis per adaptar-se al públic que participa i també a les necessitats d’espai.
Les bases de l’activitat també han anat variant al llarg dels anys. En un principi només hi havia una categoria però davant la participació de públic de totes les edats i els resultats obtinguts de la seva participació es va optar per afegir la categoria femenina, i una categoria infantil de punteria.
Aquesta activitat va tenir molt de ressò a nivell de premsa, tant escrita com radiofònica o televisiva per la seva peculiaritat i la seva acceptació. La seva promoció ha provocat que en moltes altres ciutats, festes i indrets del país i de fora hagin creat concursos similars. Per exemple com a distracció a “Les carpes” d’Osona (2011) o a la “Fira de l’oli i la olivera” d’Espolla on ja és un acte consolidat.
Per cert, us recomanem que ho proveu per fer-vos una idea de la tècnica i el potencial pulmonar que han de tenir els nostres recordmans.
Funcionament (Bases del Concurs)
-Per a poder participar caldrà formalitzar la inscripció a partir de les * hores i durant el transcurs del campionat. (* veure horari al programa de cada any)
- Per a poder formalitzar la inscripció caldrà abona un euro per cada oliva, i cada participant podrà comprar tantes olives com vulgui.
-Les olives seran proporcionades per l’organització.
-Les olives tindran sempre unes mides homologades per l’organització.
-El llançament s’haurà de realitzar amb els dos peus junts tocant a terra fins que el pinyol hagi realitzat tota la seva trajectòria.
-No es permet la utilització d’estris suplementaris que puguin facilitar el llançament del pinyol.
-El pinyol haurà de realitzar la seva trajectòria lliure de qualsevol revestiment.
-Els llançaments són individuals, tant per part dels participants com dels pinyols.
-El pinyol haurà de caure dins la pista de llançament, i només en aquest cas es mesurarà la distància de tir.
-En cas d’empat es realitzarà un altre llançament amb un nou pinyol a partir d’una oliva que proporcionarà gratuïtament l’organització.
-Hi haurà dues categories i dues finals -masculina i femenina-.
-Les finals es realitzaran entre els tres participants que hagin aconseguit un llançament més llarg, i guanyarà aquell que aconsegueixi el tir més llarg, i guanyarà aquell que aconsegueixi el tir més llarg comptant el tir de classificació i els tres tirs de la final.
-A més del concurs de distància, també hi haurà un concurs de punteria per a grans i petits.
-Per aquest concurs de punteria hi hauran dues categories, petits i grans.
-La final d'aquest concurs serà entre tots els que hagin encertat l'objectiu de ple. Els participants de la final podran realitzar tres tirs, i guanyarà que s'hi acosti més.
Premis:
Distància - Categories masculina i femenina.
1r. premi: Pin Pinyol d'Or
Trofeig
El pot aconseguit amb la inscripció -masculina per als homes i femenina per les dones-.
2n premi: 1 sopar per a dues persones al Cafè Europa
Un assortir d'olives.
3r.premi: Un vermut d'olives al Bar Club
Punteria Grans. Premi únic.
Trofeig
Un assortit d'olives
Punteria Petits. Premi únic.
5 menús infantils a B-Crek
Col·labora :