Dates que es celebra.
Es celebra durant les festes del Tura, per tant, al voltant del dia 8 de setembre, i sempre depenent dels dies de la setmana que s’escau la festa. Se’n fan dues en dies diferents.
Lloc
Recorregut que va des de St. Esteve al Santuari del Tura.
Per què ho fem? D’on va sortir la idea?
La marranada és literalment un Encierru de Marrans al més pur estil pamplonica. Es tracta de córrer davant 6 marrans.
La idea va sorgir en un comiat de solter d’un company. L’amic en qüestió el vam vestir de vaca, li vam posar un esquellot i li vam donar un patinet. Tots els convidats vestits de blanc i amb faixes i mocadors vermells vam córrer al davant de St. Esteve fins a la plaça Major. Ens ho vam passar tan bé que vam decidir que ho havíem d’organitzar per a tothom. Al principi la idea era fer toros falsos però en Tavi (creador del nostre gegant) ens va proposar de fer marrans que lligava molt més amb la nostra penya i que també envesteixen com animals. Li vam encarregar 6 marrans de fibra de vidre muntats sobre una estructura amb una roda de bicicleta. L’acte comença davant de St. Esteve cantant la pregària i la cursa no comença fins després del tercer petard. Al final fem la “reculà” que consisteix en una cercavila refent el camí de tornada.
Història
Quan vam començar la promoció de l’acte, no vam dir que eren de mentida i vam rebre les crítiques d’alguns olotins i fins i tot els Mossos d’Esquadra, que feia només 5 anys que eren operatius a la comarca, que ens van avisar que la llei no permetia fer espectacles amb animals.
L’acte va despertar molta curiositat i molt d’interès i el dia de la primera Marranada estava ple com un ou.
A més a més, molta gent tenia entès que els marrans eren porcs i no el mascle de l’ovella i això encara portava més confusió.
La primera Marranada va ser el dia 7 de setembre de 2001. Des d’aquell any, exceptuant alguna anul·lació per pluja (2012 o 2014), els Marrans corren dues vegades a l’any per les festes i no hi ha cap any que el recorregut no s’ompli de corredors però també de curiosos.
El primer any, la carrera va ser tan ràpida que la gent en prou feines va tenir temps de veure’ls. Això va fer que a l’any següent ens inventéssim la “reculà” que consisteix a fer el recorregut en sentit invers però a poc a poc a l’estil cercavila, acompanyats per la xaranga. És típic que els nens piquin als animals amb els diaris durant tota la tornada.
En els seus inicis els participants eren joves i adults atrevits però de mica en mica el públic assistent cada vegada era més petit i ara és una activitat de les que podríem dir familiars on hi trobem sobretot mainada i famílies. Això ens ha fet afluixar una mica la intensitat de la cursa i haver de tenir molta més cura per no fer-los mal.
Durant els tres primers anys també organitzàvem el Fotomarrans, un concurs públic de fotografies de la Marranada. Quan l’Ajuntament va fer el seu concurs fotogràfic de festes del Tura vam deixar de fer-ho perquè no tenia sentit.
Els Marrans van inaugurar la plaça Mercat d’Olot provisional (10 de juliol 2013) han participat cada any a les Maratons de Sang i els hem portat a diferents llocs: A Abadiño (Euskadi-Abril 2012), a TV3 per la Marató acompanyant en Guerau (14 de desembre 2014), a Montagut al bateig dels Senglars (1 de maig 2015) i a Banyuls de la Marenda (5 de juliol 2015), ...
Excepcionalment per festes del Tura del 2015 a la Marranada del dissabte a banda dels Marrans també hi van córrer els Senglars de Montagut.
Per cert, si voleu fer una Marranada portant un marrà, cada any fem un concurs per a tots aquells/es que hi vulguin participar. Per festes trobareu les bases al nostre web. Més de 15 persones que no són de la penya ja ho han provat i alguns han repetit.
PREGÀRIA
Volem que St. Esteve
ens guiï fins al Tura,
davant de la patrona
li darem molts records!
(amb música de St. Fermín)
Funcionament (Bases del Concurs)
MOSTRA DE LES BASES, COM CÓRRER LA MARRANADA.
-Totes les persones que vulgueu ajudar els pastors a tancar el bestiar al Tura heu d'estar 1/4 abans a la Sortida de Marrans (veure plànol).
-Per facilitar el bon transcurs de l'Encierru convidem a tots els mossos i mosses a venir mudats amb el vestit típic d'Encierru de Marrans: calçat adequat per córrer, camisa o samarreta blanca, pantalons blancs, faixa i sobretot mocador de festes i el diari (es podrà recollir a l'inici).
-Obligats per la normativa vigent queda terminantment prohibit tocar sota cap concepte el bestiar. (ho podeu fer a la reculà)
-Mentre correu, cal mirar a quina distància estan els Marrans i al mateix temps controlar el que hi ha al davant. Penseu, amb temps, on acabareu la vostra carrera ja que difícilment fareu el recorregut sencer. No pareu en sec al mig del carrer. Per parar cal obrir-se al laterals d'aquesta forma no provocareu caigudes ni aglomeracions. És complicat!
-Cridar les bèsties o córrer al darrera és perillós. Els Marrans no volen envestir a ningú. Només pensen en arribar al final. Si no es distreuen, correran endavant fins arribar a la fi del recorregut sense ferir ningú.
-Si algú cau no s'ha d'aixecar. Caure en el recorregut és molt normal, per moltes raons. Si sou a terra el Marrà i els seus cinc companys us passaran pel damunt sense cap conseqüència greu. Pel contrari, si us aixequeu i us poseu davant del ramat correu el perill de ser durament envestits. Un cop a terra, procureu posar-vos bocaterrosa amb les mans protegint-vos el cap. Quan tot s'hagi acabat algú us ho indicarà. Si després de 15 minuts ningú us ha dit res, també us podeu aixecar.
-No feu nosa ni molesteu els pastors. Deixeu que facin la seva tasca. Ells són els encarregats de portar els Marrans fins al Tura. Amb la seva feina ens estalvien molts de perills.
-Totes les persones que vulgueu presenciar l'esdeveniment sense participar (mirant com per carnaval) cal que us situeu a les zones destinades per aquest fet (no es lloguen cadires).
-Al mig del recorregut hi haurà un punt d'assistència mèdica.
-L'acte començarà puntual i serà de molt curta durada L'organització no es fa responsable dels danys físics i/o morals que es puguin ocasionar degut al comportament dels animals ni de les persones que participin en l'acte.
-Si voleu veure el bestiar amb calma i tranquil·litat podeu esperar una estoneta (5 min.) i els veureu fer la reculà.
RECORREGUT (plànol amb explicacions i detalls del recorregut, cliqueu les banderoles)