Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

El Porc i el Xai és el gegant de la nostra penya.

El Porc va guarnit amb la camisa de carnisser de quadrets i el mocador negre al coll tal i com vesteixen els membres de l’AOAPIX. El Xai, que va a coll-i-be del Porc, llença rajolins d’aigua per la boca per a diversió de la mainada i pànic dels adults.

Pesa aprox. 83 Kg i té una alçada aprox. de 3m50cm


Quan i on el podem veure?

Sempre apareix a la cercavila de Festes del Tura, el primer dia de la festa, al voltant del dia 8 de setembre. El trobareu al final de tot acompanyat d’un carretó amb confetti, la gent de la penya i la xaranga.

La seva plaça de ball és la plaça de Campdenmàs. Hi balla dues vegades per Festes del Tura.

Una tarda de les festes també balla al pati de la Residència de l’antic Hospital de Sant Jaume (des del 1996) i a la Residència del Tura (des del 1997).

També normalment balla per la Fira de l’Embotit que es celebra a Olot a mitjans de març davant de St. Esteve (des del 2008) 

Tot i que no som colla gegantera no és estrany que trobeu el Porc i el Xai a d’altres esdeveniments tant de la ciutat com de fora.

Excepcionalment l’any 1998 per obres a la Plaça de Campdenmàs va ballar per festes a la Plaça del Carme i l’11 de setembre del mateix any per celebrar el 10è aniversari de la penya ho va fer a la Plaça Major de la ciutat.

 

El ball.

El Porc i el Xai per fer el ball va acompanyat sempre de quatre matadors/es armats amb tallants.

El ball del Porc i el Xai té tres parts.

El passant: Els matadors es col·loquen i el Porc i el Xai entra a la plaça i es presenta al públic que normalment fa rotllana al seu voltant.

El ball pròpiament dit: Que és una al·legoria de la matança del porc, típica dels masos de la nostra terra i per aquest motiu al final els quatre “matadors” que dansen al seu voltant, regalen els quatre fuets al públic.

El valset: La festa acaba amb un vals on es convida tothom a ballar.

 

La Cort

El gegant té una colla de socis voluntaris, la Cort (*), que per Festes del Tura el duu en cercavila pels carrers del casc antic i el fan ballar a la placeta Campdenmàs. També s’encarreguen del manteniment, transport, balls, assajos, entrenaments per als nous balladors/es, els matadors, vestuari, ...

(*) S’utilitza aquesta paraula expressament com a joc de paraules pels dos significats de Cort,  cort (de porcs) o bé Cort (de nobles)

 

D’on va sortir la idea?

Olot és terra de gegants, capgrossos i faràndula en general. Vam pensar que seria una manera de contribuir a la ciutat i també de passar-ho bé i poder participar activament en molts actes. Tal i com el nom de la penya indica sempre ens hem sentit representats per aquests animals que han estat, són i seran part de la nostra dieta mediterrània. Molts dels socis i sòcies de l’entitat a més a més havien ballat la faràndula de la ciutat i per tant no és d’estranyar que amb tant de farandulero sortís la idea de fer un gegant. Se’ns va presentar l’oportunitat de fer-lo per celebrar el nostre 5è aniversari.

 

Història real.

La primera vegada que sentim a parlar del gegant a la nostra penya va ser a l’assemblea del 13 de gener de 1990. Es parla de fer un porc gegant per a la faràndula. Però no es va tirar endavant. Va ser a l’assemblea d’hivern del gener del 1993 quan es va votar realment la possibilitat de fer uns gegants (un porc i un xai) i es va aprovar tirar endavant la construcció. La votació va ser de  29 vots a favor, 6 en contra i 15 abstencions.

Com en la majoria dels casos, per fer qualsevol projecte es va crear una comissió.

En un principi la idea era fer dos gegants; un Porc i un Xai, peròper abaratir costos a la comissió se li va acudir fer el xai sobre el porc inspirats en una foto de la quina d’en Quin Guix (membre de la penya) que sortia amb el xai a coll-i-be per ensenyar-lo.

Per fer el Porc i el Xai la comissió es va comprometre (a la plaça del mig un dia al vespre) que si faltaven calers, els de la comissió posarien 100.000 ptes cadascun i si trobàvem patrocinadors ens estalviaríem de pagar-ho de la butxaca. Cada 100.000 ptes que aconseguíem de patrocinadors obríem una ampolla de cava per celebrar-ho.

El primer dibuix per presentar la idea a en Tavi el vàrem fer sobre un tovalló de paper. En total el gegant ens va costar 922.941 ptes.

Finalment el disseny i manufacturat el van fer els artistes Tavi Algueró i Àngel Rigall,  amb una estructura d’alumini creada per Agustí Reixach i l’empresa Tané Hermètic,  i vestit per la Montse Caritg. La Rosa Reixach i la Marta Fernández van preparar la coreografia del ball dels Matadors i en Pam Vila ens va fer els arranjaments amb pell per recolzar el cap i les espatlles dins del gegant.

La música del passant, el ball i el valset la va composar enJoan Josep Mayans i els primers que la van tocar van ser el grup de música tradicional el Til·ler. L’any 2004, en el seu desè aniversari, en Pep Puigdemont va posar lletra al ball per poder-lo cantar.

Com a curiositat cal dir que l’encàrrec que havíem fet a l’Àngel i a en Tavi era d’un gegantó que fos fàcil de portar i que el poguéssim entrar als bars però com que era el primer que feien se’ls va anar de les mans i ens va quedar un pèl gros.

El dia4 de setembre de 1994vàrem batejar el Porc i el Xai. Els padrins van ser els Gegants d’Olot (que portaven la camisa de la penya també). Ho vàrem fer al pati de l’Hospici. A les 5h per als socis i a les 7h en un acte públic.

Va sortir al carrer per primera vegada el dia 7 de setembre de 1994, a la cercavila de Festes del Tura i aquella mateixa nit va ballar per primer cop a la Plaça Campdenmàs.

L’any 1999 va ser també un any especial. Eldia 24 d’abril d’aquell any, a les 18h a l’Hospici, vam presentar el conte “El primer ball del Porc i el Xai”, núm. 1 de la Col·lecció de la Faràndula que ara ja té més de 20 contes, i  a més a més, tot seguit vam fer el ball del Porc i del Xai per primera vegada amb cobla gràcies als arranjaments que havia fet el músic Agustí Pedrico. L’any 2009 el conte es va reeditar perquè s’havia esgotat.

L’any 2003 vam penjar el primer xumet al Porc i el Xai, va ser en Mallol Codony (soci de la penya) que s’havia fet gran i havia decidit deixar definitivament el xumet entregant-lo al nostre gegant. Des d’aquell dia el Porc i el Xai no para de rebre xumets de mainada de la ciutat i la comarca que es va fent grans. Per això sempre en va ple. És l’honor més gran que ara per ara ha rebut el nostre gegant.

L’any 2010 el Porc i el Xai es muda i li refem la camisa que ja estava molt vella. Vam regalar a tots els nens i nenes retalls del vestit vell. El mateix any, el pastisser Jordi Ferrer li dedica una mona de pasqua monumental que es va trencar i es va repartir entre tota la gent. El mateix pastisser l’any 2013 li va dedicar un torró per Nadal (es fan diners per al a Marató de Tv3).

Aquest any 2010 també es va inaugurar l’escultura del Porc i el Xai (quan eren petits) obra de l’Àngel Rigall i que podeu veure a la Plaça Campdenmàs (fixeu-vos que si hi ha algú a la plaça, s’hi asseu a prop)

El dia 4 de juny del 2011 i amb motiu de la clausura del festival de teatre PANORAMA pengem el Porc i el Xai d’un globus aerostàtic i vola fins a una trentena de metres.

El dia 26 d’agost de 2012, l’Aoapix en assemblea d’estiu decideix posar l’estelada al mocador del Porc i el Xai per donar suport al procés d’independència que viu el nostre país.

Això ha estat només una pinzellada de l’apassionant vida del Porc i del Xai. Us n’explicaríem un munt.

 

Una història llarga i moltes coses fetes.

A banda dels balls a diferents lloc de la ciutat, el Porc i el Xai han voltat molt i ja han estat, per diferents motius, a Girona (2000), Abadiño (Euskadi 2000, 2008), Figueres (2001), Santa Pau (2006), En bas (2006, 2008, 2009), Vic (2007), Castellfollit (2007, 2008, 2009, 2010), Hostalets (2010), Batet de la Serra (2012), Via Catalana (Molins de Rei 2013), Barcelona TV3 (2014), Banyuls de la Marenda (Catalunya Nord 2015), Via Catalana ( Barcelona 2015) ...

També hem apadrinat altres figures com el Gallarut (1996), la Cucafera del Malagrida (1998), els Ratolins de Bonavista (2004), en Clam (2008), ...

 

Història veritable (o no!).

La llegenda explica que es tracta de dos animals que es varen escapar de les mans d’un carnisser que els volia sacrificar i que vist la seva valentia varen ser perdonats de la mort i condemnats a animar per sempre més les festes d’allà on els conviden.

 

 

Àlbum de fotos de les cercaviles del Porc i el Xai

Àlbum de fotos dels balls del Porc i el Xai

Àlbum de fotos "Lifting" del Porc i el Xai