La traducció literal de flashmob és "multitud instantània" i consisteix en una acció organitzada en la que un grup de persones es reuneix de cop i volta en un lloc públic, realitza alguna cosa poc habitual i després es dispersa ràpidament com si no hagués passat res. Les convocatòries solen ser per mitjans telemàtics (mòvils i internet). Això permet als organitzadors no dependre de grans mitjans de comunicació per a fer difusió de la propera acció. Les xarxes socials virtuals escampen la notícia com una taca d'oli.
En la majoria de casos, no tenen cap finalitat, llevat de la pura diversió, però se'n poden convocar també amb finalitats polítiques o reivindicatives.
Amb el temps, el flashmob ha evolucionat i han sortit altres accions, també espontànies i convocades per via telemàtica, que no està clar si es poden considerar flashmob o no: mobile clubbing, flashmob dance...
S'ha fet algun flashmob dances per a fins publicitaris però aquest si que es veu del tot clar que trenca del tot amb la filosofia inicial d'aquest tipus d'esdeveniments.
A la xarxa n'hi trobareu un munt d'exemples i webs: amb vídeo, amb fotos, només text, pàgines que t'informen del proper esdeveniment... en fi, un piló de documentació.
El resum de la cara B el limitem als més espectaculars que hem trobat i en fer notar que tota aquesta moguda és d'abast mundial. No ens atrevim a catalogar-los com a flashmob purs o no, però el que tenim clar és que tots són divertits.
1. Tothom quiet a Grand Central Station de Nova York
2. Ballem en un botiga de Sunset Blvd., L.A.
3. Més ball a l'hora de dinar, a Raffles Place, Singapur
4. Tribut a Mickael Jackson, Stocolm.
Es van reunir 300 ballarins i en mitja hora van aprendre la coreografia.
5. Discoteca silenciosa al Tate Modern de Londres